Rauhoittumisnalle

11.09.2022

Me kaikki kuormitumme aina välillä. Miten osaamme auttaa lasta säätelemään omaa kuormittumistaan?

Istun pulpetin ääressä. Kynä ei pysy kunnolla kädessä. Käsi on hikinen. En tykkää tästä. En taaskaan muista, miten päin pieni d-kirjain piti kirjoittaa. Ei ainakaan näin. Pyyhin pois. Teen uudestaan. Kaikki kaverit ovat jo valmiita. Taas väärin. Pyyhin uudestaan. Vihkon sivu repeää. En pysty enää. Alkaa itkettää.

Muistan nallen. Se on open takana pöydällä. Nousen ylös ja menen hakemaan sen. Ope huomaa asian. Hän ohjaa minut sivummalle ja saan rauhoittua rauhassa nallen kanssa. Hetken kuluttua ope tulee kysymään, oletko jo valmis juttelemaan. Pudistan päätäni. Vieläkin itkettää ja suututtaa. Ope menee takaisin opettamaan, mutta palaa taas hetken kuluttua kysymään. Nyt olen valmis juttelemaan.

Mitä sinä haluat tehdä, kun kuormitus kasvaa ja alkaa suututtaa? Mitä tapahtuu, jos pidät suuttumusta sisälläsi tai alat heti puhua asiasta? Tekeekö sinulle hyvää rauhoittua ensin hetki?

Me aikuiset olemme keksineet omat selviytymiskeinomme moniin kuormittaviin tilanteisiin. Poislähtö tilanteesta, syvään hengittäminen tai vaikka kymmeneen laskeminen voivat olla keinoja, joilla saamme laskettua kuormittumista niin, että suuttumus ei pääse purkautumaan sopimattomalla tavalla.

Lapsia meidän tulee opettaa kuormittumisen säätelyssä. Nallen käyttöönotto on keinoista yksi esimerkki. Se on toiminut minun luokassani ja kotona silloin, kun lapset olivat vielä pieniä. Kaikille se ei toimi, mutta kokeile jos kamppailet lapsesi kanssa kuormittumisen säätelyn ja suuttumisen haasteiden kanssa. Muista myös, että uuden tavan käyttöönotto ei useinkaan onnistu ensimmäisellä kerralla, vaan lasta pitää muistuttaa ja ohjata uuteen käytäntöön toistuvasti samanlaisissa tilanteissa.